Tiedotteet

Etusivu :: Tiedotteet :: Suomen luonnon päivä 26.8.: Jokijuhla Karkkilan Pitkälänkoskella
10.08.2017

Suomen luonnon päivä 26.8.: Jokijuhla Karkkilan Pitkälänkoskella

Suomen luonnon päivä 26.8.: Jokijuhla Karkkilan Pitkälänkoskella
Jokijuhlassa la 26.8. klo 12–16 yleisö pääsee rakentamaan taimenelle kutusoraikkoja, kokeilemaan perhokalastusta sekä tutustumaan joen vedenalaiseen maailmaan. Ministeri Kimmo Tiilikainen avaa tilaisuuden. Tervetuloa!

Suomen luonnon päivänä lauantaina 26.8. juhlitaan suomalaista luontoa ja 100-vuotiasta Suomea ympäri maata. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö järjestää yhteistyökumppaneineen Suomen luonnon päivänä avoimen yleisötilaisuuden Karkkilan Pitkälänkoskella. Jokijuhlan toteuttamiseen ovat osallistuneet lukuisat paikalliset ja valtakunnalliset toimijat; mukana on yhdistyksiä, viranomaisia, harrastusjärjestöjä ja yrityksiä. Jokijuhlan saapuu avaamaan ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Jokijuhlaan ovat tervetulleita lähialueen asukkaat sekä kaikki luonnosta, ympäristönsuojelusta ja tietysti kalastuksesta kiinnostuneet.

Karkkilan Pitkälänkoski on yksi Uudenmaan upeimmista perhokalastuskohteista. ”Jokijuhlassa haluamme nostaa esiin Suomen upeaa virtavesiluontoa sekä talkootoimintaa sen kunnostamiseksi. Joet elinvoimaisine kalakantoineen tarjoavat virkistys- ja harrastusmahdollisuuksia sekä kotimaista kalaa ruokapöytään, minkä vuoksi jokien tilaan tulisi kiinnittää huomiota”, toteaa hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä LUVY ry:stä. Aikoinaan tukinuittoon perattu ja sittemmin kunnostettu Karkkilan Pitkälänkoski tarjoaa hienot puitteet jokiluonnon ja sen historian juhlistamiselle Suomen luonnon päivänä.

Tutustu Jokijuhlan huippuohjelmaan!

Jokijuhlassa yleisö pääsee kiertämään erilaisia jokiluontoon liittyviä rasteja. Joen kunnostusrastilla rakennetaan käsivoimin kutusoraikkoja taimenelle ja hyvin konkreettisella tavalla parannetaan joen tilaa. ”Rastilla on tarkoitus oppaan avustuksella tehdä kaloille kutupaikkoja siirtämällä soraa sangoilla uomaan. Voi tulla vain seuraamaan, kokeilemaan tai vetämään kunnon kunnostusjumpan”, kertovat virtavesikunnostuksen konkarit Aki Janatuinen ja Markus Penttinen Virtavesien hoitoyhdistyksestä. Länsi-Uudellamaalla toimiva Orthex lahjoitti sangot Jokijuhlan kunnostusrastin talkoisiin sekä lisäksi 20 ensimmäiselle kunnostajalle marjaämpärit metsän antimien poimimiseen Suomen luonnon päivän hengessä.

Perhokalastusrastilla kokeillaan heittämistä ja kalastamista perhokalastusvälineillä. Opastajina toimivat erä- ja kalastusoppaat sekä Järvi-Suomen kilpaperhokalastajien jäsenet. Mukana on myös Suomen perhokalastuksen maajoukkueiden jäseniä. Tarjolla onkin viimeisimmät kalastusvinkit maailmalta sekä huippuluokan opetusta Etelä-Suomen parhaimmalla koskikalastusalueella!

Joen pohjalla elää mitä ihmeellisempiä eliöitä, joihin pääsee tutustumaan Jokijuhlassa kahdella rastilla. Tule haavimaan, keräämään ja tutkimaan – perustetaan eliöille yhdessä akvaario! Paikalla on mikroskooppi ja muita tutkimusvälineitä. Näkyvyyden salliessa kurkistetaan myös Karjaanjoen pinnan alle videokameran ja monitorin avulla.

Jokijuhla tarjoaa myös vinkkejä fiksujen kalavalintojen tekemiseksi ruokapöytään. Voit testata ja päivittää tietosi kalakantojen tilasta ja kalastuksen kestävyydestä. Karjaanjoen vieressä mutkittelevan polun varrella pääsee myös osallistumaan lohien suojelijatar -taideinstallaation rakentamiseen. Rastikierroksen päätteeksi tarjotaan kahvit ja letut yleisölle Pitkälänkosken laavulla!

Yhteistyökumppanit Jokijuhlassa:

Freshabit Life IP -hanke, Hiidenveden kunnostus -hanke, Karkkilan kameraseura, Karkkilan kaupunki, Karkkilan Luonnonsuojeluyhdistys, Karkkilan Martat, Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto -hanke, maa- ja metsätalousministeriö, Metsähallitus, Nyhkälän, Järvenpään, Tuorilan ja Vattolan osakaskunnat, Palkes, Virtavesien hoitoyhdistys, WWF, ympäristöministeriö

Jokijuhla Karkkilan Pitkälänkosken laavulla
La 26.8.2017 klo 12–16
Parkkipaikat jätevedenpuhdistamolla (Puhdistamontie 12, Karkkila)

Lisätietoja:
Ekaterina Ikonen
hankekoordinaattori
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry
etunimi.sukunimi@vesiensuojelu.fi
p. 0445285026


Lähettäjä
Ekaterina Ikonen
15.09.2017
Viimeksi muokattu
15.09.2017