Tiedotteet

Etusivu :: Tiedotteet :: Karkkilan Pitkälänkosken kunnostusilta, tervetuloa!
15.08.2017

Karkkilan Pitkälänkosken kunnostusilta, tervetuloa!

Karkkilan Pitkälänkosken kunnostusilta, tervetuloa!
Ke 30.8. klo 16–20. Lahjoita kotijoen taimenelle tunti tai vaikka koko ilta, ja tule rakentamaan oma kutusoraikko!

Suomen luonnon päivänä Jokijuhlassa 26.8. polkaistaan käyntiin Karkkilan Pitkälänkosken kunnostaminen. Toiminta Pitkälänkoskella jatkuu yleisötalkoilla keskiviikkona 30.8., jolloin vapaaehtoiset pääsevät tekemään oppaan avustuksella kaloille kutupaikkoja siirtämällä soraa sangoilla uomaan sekä puhdistamalla ja pöyhimällä olemassa olevia soraikkoja. ”Tässä on ainutlaatuinen tilaisuus osallistua hyvin konkreettisella tavalla Karjaanjoen taimenkannan elvyttämiseen. Talkoisiin voi tulla tunniksi tai vaikka koko illaksi, omien aikataulujen mukaan”, kertoo hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:stä. Mukaan voi ottaa kumisaappaat tai kahluuhousut sekä ulkotyöhön soveltuvat vaatteet. Kaikkia varusteita saa myös lainaan paikan päältä.

Karjaanjoen valuma-alueella elää luonnonvarainen, todennäköisesti osin alkuperäinen taimenkanta. Taimenta esiintyy säännöllisesti myös Pitkälän koskialueella, mutta poikastiheydet ovat huomiota herättävän alhaisia. Vuonna 2016 tehdyn selvityksen mukaan keskeisin syy taimenen ahdingolle on hyvien lisääntymisalueiden eli kutusoraikkojen puute. Alueelle laadittiin kunnostussuunnitelma, ja soraistuksia toteutetaan taimenen lisääntymismahdollisuuksien parantamiseksi.

Karjaanjoen lohikalojen tarina jatkuu

Karjaanjoki muistetaan yhtenä Etelä-Suomen upeimmista lohijoista. Lohikalat palasivat kotijokeensa kutemaan, ja uusi sukupolvi vaelsi mereen kasvamaan. Lohi toi vanhalle maatalousalueelle vaurautta ja mainetta. 1900-luvulta lähtien teollistuminen ja energian kasvava tarve johtivat joen valjastamiseen vesivoimalle ja lohikalojen vaelluksen sammumiseen.

Vaellusesteet ovat edelleen merkittävä haitta jokiluonnon elpymiselle. Karjaanjoen lohikalojen taru ei kuitenkaan loppunut, ja toivo legendaarisen lohijoen palauttamisesta on jälleen herännyt. Kalateiden rakentamisprosessi on aloitettu Freshabit Life IP -hankkeessa. Hankkeen toimenpiteisiin kuuluu myös Karjaanjoen taimenkannan ottaminen viljelyyn myöhempiä tuki- ja palautusistutuksia varten kunnostetuille elin- ja lisääntymisalueille yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Kunnostusillan tapaamispaikkana on Pitkälänkosken laavu. Talkoolaisille tarjolla limut ja makkarat.

Ilmoittaudu mukaan 28.8. mennessä: hiidenvesi@vesiensuojelu.fi / p. 044 528 5026

Lisätietoja:

Ekaterina Ikonen
hankekoordinaattori
ekaterina.ikonen@vesiensuojelu.fi
p. 0445285026

Tapahtuma löytyy myös Facebookista.


Lähettäjä
Ekaterina Ikonen
15.09.2017
Viimeksi muokattu
15.09.2017