Tiedotteet

Etusivu :: Tiedotteet :: Hiidenveden Vanjoessa ja Vihtijoessa harvinaisia ja uhanalaisia pohjaeläinlajeja
03.11.2011

Hiidenveden Vanjoessa ja Vihtijoessa harvinaisia ja uhanalaisia pohjaeläinlajeja

Hiidenveteen laskevissa Vanjoessa ja Vihtijoessa pohjaeläimistö on varsin runsas ja monimuotoinen. Jokien koskipaikoilla pohjaeläimistöstä tavataan myös maakunnalle harvinaisia ja uhanalaisia pohjaeläinlajeja.  Rauhoitetuista ja EU-direktiivilistaan sisältyvistä lajeista Vanjoella ja Vihtijoella tavattiin melko yleisenä sudenkorentoihin kuuluvaa kirjojokikorentoa (Ophiogomphus cecilia). Vesiperhosiin kuuluvaa juovaharjakasta (Chimarra marginata),  joka on uhanalainen laji, havaittiin yksittäistapauksena.  Jokien pohjaeläimistön perusteella Vanjoen tila näyttäisi parantuneen ollen v. 2010 Vanjoen yläosassa erinomainen ja Vanjoen jokisuulla tyydyttävä-hyvä. Kuormituksen kasvu joen alaosassa johtuu hajakuormituksen lisääntymisestä. Karkkilan jätevedenpuhdistamon vaikutus rajoittui lievänä Vanjoen yläosaan. Vihtijoen tilan arvioitiin pohjaeläinten perusteella olevan hyvä-erinomainen v. 2010. Lisätietoja www.luvy.fi.

Kuvassa Vihtijoen koskikorentolajien rikkautta v. 2010: Vähäkirjokorri (Isoperla difformis), raitakalvaskorri (Siphonoperla burmeisteri) ja jokinuhrukorri (Amphinemura borealis). Valokuva: Aki Mettinen.

Hiidenveden tila pohjaeläinten perusteella luokiteltuna

Juuri julkaistut tulokset Hiidenveden pohjaeläimistä löydät vesistötutkijamme Mettisen Akin raportista (www.luvy.fi). Hiidenvedellä Kirkkojärven syvännepohjalla pohjaeläimistö koostui pääasiassa rehevöityneillä ja hapettomilla pohjilla menestyvistä pohjaeläimistä, kuten isokokoisista Chironomus –suvun surviaissääskitoukista ja Potamothrix/Tubifex sekä Limnodrilus hoffmeisteri harvasukamadoista. Merkittävin vaikutus Kirkkojärven tilaan on Vihtijoen kautta tulevalla hajakuormituksella. Kirkkojärven sisäinen kuormitus on suurta ja pistekuormituksen osuus vähäistä. Nummelanselällä pohjan tila oli hieman parempi kuin Kirkkojärvellä. Kiihkelyksenselällä pohjaeläimistö ilmensi Hiidenveden parhainta luokkaa, vaikka syvännepohjalla pohjaeläimistö oli niukkaa. Lisätietoja: www.luvy.fi.

Tiedote 2.11.2011


Lähettäjä
Webmaster
22.11.2011
Viimeksi muokattu
24.11.2011