Hiidenveden kosteikkojen opaskyltit maastossa

Viiden Hiidenveden kunnostus -hankkeessa rakennetun kosteikon yhteyteen on pystytetty opastekyltit, joiden avulla kiinnostuneet pääsevät tutustumaan kosteikkojen toimintaan. Toivomme kosteikoille paljon kävijöitä: lenkkeilijöitä, ulkoilijoita, koulu- ja tarharyhmiä sekä luontoharrastajia. Kosteikot odottavat vieraita, tervetuloa!

 

Kosteikot ja laskeutusaltaat ovat ikään kuin luonnon omia vedenpuhdistamoita, jotka suodattavat virtaavasta vedestä ravinteita, maa-ainesta ja haitta-aineita. Kosteikot ovat myös hyvin monimuotoisia luonnonympäristöjä, jotka tarjoavat suotuisia elinpaikkoja lukuisille lajeille linnuista ja kaloista hyönteisiin. Kosteikkojen merkitys tulvien tasaamisessa on merkittävä. Maatilojen läheisyydessä kosteikot voivat toimia myös kastelualtaina.

Näin löydät kosteikoille

Alla olevissa kartoissa maastokyltin sijainti on merkitty sinisellä nuppineulalla, lähin osoite vihreällä ja tarvittaessa reittiohje punaisella viivalla. Huomaathan, että jossain kohteissa kosteikon lähin osoite ei sijaitse aivan kosteikon vieressä.

Kannattaa olla varovainen liikkuessa kosteikon reunoilla ja epätasaisessa maastossa. Liikkuminen tapahtuu omalla vastuulla.

Oinasjoki

Oinasjoen kosteikko sijaitsee Vihdissä Oinasjoen varrella. Kosteikkoa pääsee katselemaan helposti Veikkolantieltä, Oinasjoen ylittävän sillan kohdalta. Kohde sopii myös liikuntarajoitteisille.

Lähin osoite: Veikkolantie 53, Vihti
Lisätieto: Kosteikkokyltti sijaitsee ojan toisella puolella. Ojan yli on rakenteilla pieni silta. Sillan valmistumisesta tiedotetaan täällä.

Vasarla

Vastikään valmistunut Vasarlan kosteikko sijaitsee peltoalueen ja laitumien keskellä. Kosteikko toimii myös riistalintujen metsästyspaikkana.

Lähin osoite: Tuulikoivu 5, Lohja
Lisätieto: Käänny Tuulikoivulta kaakkoon hiekkatielle ja pysähdy ennen tien mutkaa. Kosteikkokyltti on tien vieressä ja kosteikolle pääse kävelemällä noin 100 metriä pellon reunaa pitkin.

Männikkö

Männikön laskeutusaltaat sijaitsevat Vihdin Kirkonkylän tuntumassa tien vieressä.

Lähin osoite: Männiköntie 26, Vihti.
Lisätieto: Kosteikkokyltti sijaitsee tien vieressä joutomaa-alueella. Kosteikko pilkistää heinikon takaa 50 metrin päässä kyltistä. Toinen kosteikkoallas sijaitsee kyltistä noin 200m pohjoiseen.

Kuivalahti

Pieni Kuivalahden kosteikkoallas sijaitsee Vihdin Vähäkylän kylässä niityn ja palstaviljelyalueen takana, aivan Hiidenveden rannassa.

Lähin osoite: Räätälinkuja 58, Vihti.
Lisätieto: Kävele niityn poikki polkua pitkin alas rinnettä, viljelysten ohi. Kyltti sijaitsee polun päässä kosteikon yläpuolella.

Vanjärvi

Vanjärven opastekyltti on kiinnitetty kunnostetun kosteikon laavulle, jonka viereisestä lintutornista kosteikkoa pääsee ihailemaan myös lintuperspektiivistä. Kohde sopii myös liikuntarajoitteisille.

Lähin osoite: Tammimäentie 21, Vihti
Lisätieto: Käänny Tammimäentieltä etelään hiekkatielle ja aja tien päähän.